Category Archives: Ciasta

Jak przygotować idealne kruche?

Ciasto kruche to nieodłączny element wielu wypieków, jakie przygotowujemy. Wystarczy popatrzeć na domowa szarlotkę, gdzie zazwyczaj używa się ciasta kruchego lub jego pochodnych. Aby przygotować idealne ciasto kruche należy wcześniej zapoznać się z tajnikami jego przygotowywania. Po pierwsze, odpowiednia temperatura. Nie należy ogrzewać masy, z jakiej jest wykonane ciasto, czyli innymi słowy im jest ono chłodniejsze tym lepsze. Dlatego do łączenia poszczególnych składników nie używa się dłoni, tylko odpowiedniej siekaczki lub noża. Kolejny krok to odpowiednie wałkowanie. Ciasto można bezpośrednio wylepić na formę, lub rozwałkować na blacie, z mała ilością mąki, aby nie było twarde. Najlepiej jest włożyć kawałek ciasta pomiędzy dwa kawałki folii aluminiowej, dzięki czemu unikniemy rozgrzania masy. Przed pieczeniem, należy obciążyć powierzchnię, aby nie podniosło się ku górze. Przed nałożeniem masy, na przykład jabłkowej, warto jest podpiec spód, aby nie utworzył się zakalec. Dodanie cytryny do żółtka, sprawi, że ciasto nabierze ładnego koloru.