Jakie garnki wybrać do kuchni?

Smaku potrawom nadaje nie tylko esencja ziół oraz dobra jakość produktów, wiele zależy również od tego, w jakim garnku są one przygotowane. Obecnie na rynku istnieje duża rozpiętość, która pozwala nam na wybór garnków o wszelakich podłożach, od teflonowych po zwykłe aluminiowe. Każdy z tych modeli charakteryzuje się swoimi własnymi cechami, które mają bezpośredni wpływ na dokonanie ostateczne wyboru. Kuchnia to miejsce, w którym coraz więcej osób zwraca uwagę na ilość zużywanego tłuszczu do pieczenia oraz smażenia przygtowywanych potraw, a który jak wiadomo grozi naszemu zdrowiu. Dlatego wato jest zdecydować się na garnki z powłoką teflonową, wystarczy jedynie używać drewnianej łyżki do tego, aby nie zadrapać powierzchni. Garnki emaliowane mogą być stosowane do większości potraw, jednak te o kleistej konsystencji przywierają do ich dna. Pewna nowością są garnki wykonane ze szkła ceramicznego, które nie zmienia smaku potraw, oraz doprowadza do równomiernego rozprowadzania ciepła na całej swej powierzchni.

Post Navigation