Category Archives: Mięsa

Przepisy babć na przetwory z owoców i warzyw

Dziś już nie tak popularne jak jeszcze dwadzieścia lat temu, jednak wciąż goszczące w naszych piwnicach bądź spiżarniach, mowa tu oczywiście o przetworach z owoców i warzyw, sokach i sałatkach przygotowywanych przez cały rok, aby można było delektować się ich smakami w srogą zimę. Latem zbieramy maliny, truskawki i porzeczki, aby zrobić z nich pyszne soki, kompoty oraz dżemy. Na jesieni robimy ogórki kiszone, popularne korniszony czy buraczki do obiadu w wersji tartej. Możemy oczywiście zrobić również kiszoną kapustę, możemy również zamarynować paprykę oraz inne warzywa, jakie potem królują na stole, jako wspomnienie i przysmaki lata czy jesieni. Mimo iż obecnie wszystkie te przetwory są dostępne w sklepach w wersji gotowej, jest jeszcze wiele gospodyń domowych, które zajmują się własnoręcznym sporządzaniem domowych przetworów, które są o niebo pyszniejsze i zdrowsze os tych dostępnych w sklepach. Warto samemu robić przetwory, aby zimą być móc spożywać odpowiednie ilości warzyw i owoców, jakie znajdują się w słoikach w naszej spiżarni.

Polska tradycyjna kuchnia

Z pewnością nie raz zastanawiamy się jakie są polskie i tradycyjne potrawy, jakie przetrwały przez dziesiątki lat, jakie robiły nasze babcie czy też prababcie. Oczywiście do takich potraw należy rosół, kotlet schabowy, czy pierogi z grzybami i kapustą. Takich potraw moglibyśmy wymieniać bardzo wiele, albowiem polska tradycja liczy sobie wiele setek lat. Dziś nieco odchodzimy od rodzimych i tradycyjnych potraw, szukamy różnych smaków, przygotowujemy pizzę, kupujemy hamburgery, jednak na świątecznym stole zwykle znajdują się tradycyjne polskie potrawy. Każda pani domu, która wkracza w kuchenny świat potraw, zaopatruje się w książkę kucharską, gdzie może odnaleźć wszystkie przepisy na polskie tradycyjne potrawy, jak również na równie pyszne potrawy innych krajów. To ważne aby na każdym stole istniało zróżnicowanie smaków, nie możemy na okrągło jeść pomidorowej czy ziemniaków z kotletem mielonym, dlatego w książce kucharskiej znajduje się tysiące różnorodnych przepisów, dzięki którym każda pani domu może przygotowywać smakowite potrawy dla swojej rodziny.

Pani domu organizuje przyjęcie

Bardzo często kiedy mieszkamy w swoim własnym domu bądź mieszkamy,. Zapraszamy do niego swoich przyjaciół bądź rodzinę, a tym samym organizujemy przyjęcia, aby ugościć wszystkich jak najlepiej. W zależności od pory roku przygotowujemy różnorodne potrawy, oraz organizujemy przyjęcia w domu bądź w ogrodzie. Jeżeli za oknem mamy wiosnę bądź lato, a nawet ciepłą jesień, możemy całe przyjęcie zorganizować na tarasie, serwując potrawy lekkie, jak również potrawy z grilla, jakie w tych porach roku są najbardziej popularne i smakują najlepiej. Słynna już sałatka z kilku gatunków sałat, z pomidorami i ogórkiem, czy znany wszystkim gros to oczywiście tylko przykładowe propozycje na przystawki dla gości. Dodatkowo można podać napoje, lody, czy też przekąski na ciepło, a każda pani domu posiada swoje sekretne i wypróbowane przepisy na smakowite potrawy. Warto samemu organizować przyjęcia dla rodziny i przyjaciół, aby potem również móc w tego typu przyjęciach uczestniczyć, kiedy to zostaniemy zaproszeni w rewanżu.