Przepis na zupę pomidorową

To niemalże jedna z popularniejszych zup na polskim stole, a każda pani domu inaczej ją przygotowuje, posiadając swoją tajemniczą recepturę. Przepis na zupę pomidorową jest prosty, choć trzeba pamiętać o podstawowych zasadach jej przygotowywania. Jak przy każdej zupie, również w tym przypadku ważne jest przygotowanie wywaru, zwykle w tym celu kupuje się kości na zupę, żeberka, bądź korpus drobiowy, wtedy zupa nabiera lepszego smaku oraz widoku, posiada bowiem tak zwane oczka. Oczywiście można zupę przygotować również na kostkach rosołowych, jednak smak nie będzie ten sam. Do wywaru dodajemy także warzywa: marchew, pietruszkę, pora i selera, aby całość nabrała jeszcze lepszego smaki, przyprawiamy solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy podstawa zupy jaką jest wywar jest już gotowa, możemy wziąć się za doprawianie. Zupa pomidorowa jak sama nazwa wskazuje wykonywana jest na bazie pomidorów, śmietany oraz mąki, z tego właśnie robi się zaprawę do zupy, w osobnym garnku gotujemy ryż bądź makaron i zupa gotowa.

Post Navigation