Przepisy babć na przetwory z owoców i warzyw

Dziś już nie tak popularne jak jeszcze dwadzieścia lat temu, jednak wciąż goszczące w naszych piwnicach bądź spiżarniach, mowa tu oczywiście o przetworach z owoców i warzyw, sokach i sałatkach przygotowywanych przez cały rok, aby można było delektować się ich smakami w srogą zimę. Latem zbieramy maliny, truskawki i porzeczki, aby zrobić z nich pyszne soki, kompoty oraz dżemy. Na jesieni robimy ogórki kiszone, popularne korniszony czy buraczki do obiadu w wersji tartej. Możemy oczywiście zrobić również kiszoną kapustę, możemy również zamarynować paprykę oraz inne warzywa, jakie potem królują na stole, jako wspomnienie i przysmaki lata czy jesieni. Mimo iż obecnie wszystkie te przetwory są dostępne w sklepach w wersji gotowej, jest jeszcze wiele gospodyń domowych, które zajmują się własnoręcznym sporządzaniem domowych przetworów, które są o niebo pyszniejsze i zdrowsze os tych dostępnych w sklepach. Warto samemu robić przetwory, aby zimą być móc spożywać odpowiednie ilości warzyw i owoców, jakie znajdują się w słoikach w naszej spiżarni.

Post Navigation