Category Archives: Smakołyki

Przepisy babć na przetwory z owoców i warzyw

Dziś już nie tak popularne jak jeszcze dwadzieścia lat temu, jednak wciąż goszczące w naszych piwnicach bądź spiżarniach, mowa tu oczywiście o przetworach z owoców i warzyw, sokach i sałatkach przygotowywanych przez cały rok, aby można było delektować się ich smakami w srogą zimę. Latem zbieramy maliny, truskawki i porzeczki, aby zrobić z nich pyszne soki, kompoty oraz dżemy. Na jesieni robimy ogórki kiszone, popularne korniszony czy buraczki do obiadu w wersji tartej. Możemy oczywiście zrobić również kiszoną kapustę, możemy również zamarynować paprykę oraz inne warzywa, jakie potem królują na stole, jako wspomnienie i przysmaki lata czy jesieni. Mimo iż obecnie wszystkie te przetwory są dostępne w sklepach w wersji gotowej, jest jeszcze wiele gospodyń domowych, które zajmują się własnoręcznym sporządzaniem domowych przetworów, które są o niebo pyszniejsze i zdrowsze os tych dostępnych w sklepach. Warto samemu robić przetwory, aby zimą być móc spożywać odpowiednie ilości warzyw i owoców, jakie znajdują się w słoikach w naszej spiżarni.

Jak przygotować idealne kruche?

Ciasto kruche to nieodłączny element wielu wypieków, jakie przygotowujemy. Wystarczy popatrzeć na domowa szarlotkę, gdzie zazwyczaj używa się ciasta kruchego lub jego pochodnych. Aby przygotować idealne ciasto kruche należy wcześniej zapoznać się z tajnikami jego przygotowywania. Po pierwsze, odpowiednia temperatura. Nie należy ogrzewać masy, z jakiej jest wykonane ciasto, czyli innymi słowy im jest ono chłodniejsze tym lepsze. Dlatego do łączenia poszczególnych składników nie używa się dłoni, tylko odpowiedniej siekaczki lub noża. Kolejny krok to odpowiednie wałkowanie. Ciasto można bezpośrednio wylepić na formę, lub rozwałkować na blacie, z mała ilością mąki, aby nie było twarde. Najlepiej jest włożyć kawałek ciasta pomiędzy dwa kawałki folii aluminiowej, dzięki czemu unikniemy rozgrzania masy. Przed pieczeniem, należy obciążyć powierzchnię, aby nie podniosło się ku górze. Przed nałożeniem masy, na przykład jabłkowej, warto jest podpiec spód, aby nie utworzył się zakalec. Dodanie cytryny do żółtka, sprawi, że ciasto nabierze ładnego koloru.